Monday, October 15, 2012

skinnn confession.

Hello..

Awal awal bulan lepas mom ada buat entry pasal muka berjeragat. Dan hari ni bila mom beli majalah RAPI bil yang ke198 adalah dia cerita pasal cara atasi jeragat iaitu dengan silk peel dermal infusion. Rawatan ni guna tiub untuk masuk kan bahan kimia ke dalam lapisan kulit wajah.. Wah kedengaran macam ngeri kan. Tapi entry ni bukan mom mau cerita itu tapi mom tertarik dengan faktor penyebab jeragat.

Faktor faktor yang sebabkan jeragat antaranya sebab terdedah kepada cahaya matahari secara terus, makan ubat perancang dan produk berkualiti rendah.

Sebut pasal produk berkualiti rendah tu kan dulu time college punya masa. Masa tu di kuantan.. Masa tu tahun 2001- 2003 la. Masa tu juga tengah hot produk produk pemutih wajah. Ala.. Yang kalau di pakai muka jadi putih gebu tapi kalau terkena matahari merah macam udang kena bakar. Lepas seminggu pakai muka memang menggelupas la sampai sanggup tidak masuk kuliah sebab kulit memang menggelupas la. Hasil selepas tu memang la kulit halus tapi tidak boleh kena panas .. Hehe dan antara yang terpengaruh tu mom la. Adei sanggup bah.. Mom masih ingat nama produk tu BABYFACE. Dalam set yang di beli tu ada sabun papaya,krim siang,krim malam dan ada 1 toner tu. 3 hari lepas pakai tu muka jadi merah,pedih.. Tapi biarpun sakit gigih juga pakai. Iyalah tengok kawan kawan lain sudah kulit gebu kan.

Di pendek kan cerita mom berjaya la juga tapi gebunya tu sekejap saja. Dan kesannya tu yang di sesal pun tidak guna. Tidak lama kemudian produk tu di sahkan ada hidrokuinon. Kesannya lepas tu kan kulit jadi sangat nipis kemudian berubah jadi gelap . Di ikuti dengan jerawat dan macam macam.

To be continue ... (* */)

Published with Blogger-droid v2.0.9

2 comments:

Just said...

sia apa2 produk muka mmg confirm nda kena pandang dan nda terpengaruh sbb takut muka jd tambah bidaa.. hahaha..

Anne said...

Tu la ba Just.. Lucu lucu saya bila ingat. Terpengaruh ba saya. Hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails