Friday, September 28, 2012

Pakai seat belt semasa pregnant.

google image


Hello semua.

Macam mana aganknya perjalanan aktiviti harian hari ni? Mesti ada yang mengembirakan dan ada juga yang menyedihkan. Bagi mom hari ini mom bangun dalam keadaan yang sungguh letih. Mungkin sebab dua hari perut memulas kan.
Nasib baik la hari ni sudah ok. Hampir hampir pagi tadi mom sebabkan si Joel memonteng sekolah.Bukan dia yang mau ponteng tapi sebab mom memang rasa tidak sihat badan.

Tapi memikirkan mana boleh ni ponteng- ponteng nanti kebiasaan pulak. Jadi selamat juga la si Joel pergi sekolah. (^^)

Berbalik pada tajuk entry , ada ka peraturan JPJ yang cakap pregnant women di kecualikan daripada memakai seat belt ya? Terasa senak betul perut bila pakai seatbelt ni kan. Macam dalam gambar tu la. Paling tidak selesa yang di bahagian bawah perut tu la. Kadang kadang tu memang mom tidak pakai seatbelt kalau tidak tahan.Kalau drive dekat dekat mungkin boleh tahan la tapi kalau drive jauh jauh kan. Adui! Tapi bila tidak pakai tu rasa macam tidak selamat saja.

Bila perut makin besar ni banyak benda  juga yang mom tidak boleh buat..
  1. Tidak boleh potong kuku kaki.
  2. Bila pergi mana mana kena cari toilet yang tinggi. ( cannot yang cangkung..hehehe)
  3. Bila menumbuk guna lesung kena duduk betul betul no cangkung cangkung macam biasa . (^^)
  4. Kadang kadang ada pakaian yang harus di berus kotorannya kan tapi sekarang semua masuk mesin basuh . ( macam alasan saja bunyinya .. tapi memang susah la mau membongkok memberus kalau perut besar )
  5. For me kan ,start wearing a bra without underwire sudah .. kalau tidak macam tidak selesa. ( eh! underwire kan namanya tu??)

 Banyak kan dugaan dugaan ibu mengandung. Sabar. Ada 3 bulan lagi ni. (^^)

4 comments:

Gee said...

Nah.. 3 months lagi.. bersabar mom!! hehe :)

Anne said...

Iya..sabar .Tarik nafas..hembus... (^^)

Just said...

rasanya mengandung ka nda, still kena pakai seatbelt. nasib sia nda drive, so kalau duduk sebelah tu, bila pakai seatbelt, tgn satu pegang seatbelt spy nda telampau menekan perut. hihihi... mmg ba anne... nda dpt cangkung sdh. dulu my hubby tulung potong kuku kaki. hehehe...

Anne said...

Iya just time mau beromantik juga ba pregnant ni kan. Boleh minta urut kaki la.. Hahaha.. Tapi ni kali pregnancy ndak dapatla mau minta tolong sebab jauhkan si hubby.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails