Thursday, September 6, 2012

Baru berapa minit tanam sudah tumbuh??

Hello..

Apa tumbuhan yang baru di tanam berapa minit sudah tumbuh besar? Mana ada!! Kisahnya kemarin petang la mom tanam halia dan bawang di luar rumah. Sekarang tengah musim hujan tanah pun lembut tengok di atas tanah ada banyak tahi cacing.. Dulu dulu my mom cakap kalau ada tahi cacing tanah subur. Wahh.. Subur la ni daun bawang ni...

Si abang sangatla excited sebab dia ingat mom mau main main tanah. Malah time korek tanah tu ada pula seekor cacing,bertambah tambah la excited dua orang budak ni. ( next time mau beli cangkul kecik sudah, sangat mencabar kesabaran bila korek tanah pakai pisau..(- -) .)

Then kami masuk dalam rumah. Beberapa minit kemudian si abang yang sedang tengok spongebob squrepant tu cakap " mami mami tumbuh sudah tu yang mami tanam tu,marila kita tengok".. Hahaha. Ingat macam cerita jack and the bean ka ni abang. Mom pun jadila cikgu sains sekejap. Terangkan dari biji benih sampailah jadi pokok.

Lepas tu tambah excited lagi, tidak minat sudah tengok kartun duduk depan tanaman tu mau tengok keluar daun. Ok ok..  biarla.bagus juga kalau minat untuk tahu tu tinggi. As long benda tu suatu pelajaran yang baik. ( emm.. Abaikan tu pokok bunga kemboja yang sudah mau mati.)

Published with Blogger-droid v2.0.6

2 comments:

Just said...

Hahahah... excited betul dorang sama benda baru kan. ok la jg tu. :)

Anne said...

iya just. lucu juga tengok dorang ni ba.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails