Thursday, August 30, 2012

Marah.

Morning all ..

Hari ni pagi pagi lagi sudah hilang mood. Why ? Its my 5 years old son Joel. Nampaknya macam makin menjadi jadi pulak perangainya sekarang. Sebab mau dapat adik baru ka? Biasa la kalau budak budak nakal kan.Dia pun baru 5 tahun saja. Tapi mom perhatikan dia ni sekarang bukan setakat nakal lagi tapi macam memberontak. Kemahuan dia semua mesti di ikut.Kalau tidak dia akan terus merajuk dan cakap "mami tidak sayang abang sudah, adik(Ezra) saja mami sayang." ataupun "bagus lagi abang ni pergi rumah orang lain yang sayang abang" .. dan kalau kita tidak layan kan perangainya yang jadi mangsa ialah adiknya.

Sometime mom memang hilang sabar dengan sikapnya. Tercari cari di mana salahnya mom. Adakah mom terlampau manjakan dia. Atau pun mom terlalu lebihkan si adik. Rasanya mom tidak pernah lebihkan salah satu pun.Kalau mom beli mainan pun mesti akan beli 2.
Cerita hilang mood pagi tadi. Semuanya bermula sejak semalam. 1 hari tu dia memang buat perangai. Balik saja dari sekolah dia sudah start pukul si adik. Adiknya langsung tak boleh sentuh apa apa kalau boleh , mainan tak boleh,tengok tv tak boleh,makan tak boleh .. Sampai la ke malam waktu tidur tu dia membebel bebel cakap dia tidak suka di rumah la .Mom memang hilang sabar la time tu , dan bila sudah hilang sabar memang dapat rotan.Macam macam la mom bagi dia tau pasal sikap dia yang tidak baik tu. Dan .. bukan for the 1st time la.Sudah berkali kali.

Bila mom sudah naik angin memang tidak berani sudah bersuara , but pagi tadi rupanya tidak habis lagi. Di sambung lagi. Lepas tu sampai dekat tadika teacher lagi tanya mom , macam mana Joel kalau dekat rumah sebab dekat sekolah dia langsung tidak mau belajar, tidak dengar cakap. Dan dengan airmata yang macam mau keluar time tu mom pun cakap la.. teacher sebenarnya i dont know what to do sudah. i dont know whats wrong with him . Hati mom tadi pagi macam kecewa ,macam putus asa.  Dan teacher yang sememangnya di geruni budak budak di situ cakap dengan mom , " oo.. so same at homela.i want to punish him ,i told you first ya".. Mom tengok Joel kena punish berdiri. Tengok mukanya yang sedih hati mom pulak tambah sakit.

Apa perlu mom buat ?  ....







2 comments:

Just said...

Meragam mau ada adik baitu Anne! Dulu rayyan mau dpt adik pun kuat jg meragam. nangis saja. mau kena pujuk saja. Tp mmg risau la kan kalau terlebih nakal d sekolah sampai nda mau belajar. C rayyan sia pun cikgu ckp aktif jg. kuat main. nakal la baitu kan. tp sia tgk dia pintar. cpt pick up yg kena ajar. tp mmg budak lelaki malas sikit la. kalau c rayyan merajuk pun dia ckp "nda mau kawan mumy!" Adeii.. bikin panas! i think ko kena guna pendekatan lain pula. try pujuk dia with something yg dia suka ka.. org bilang nda bagus kasi janji2 anak nnt terbiasa/manja. tp sometimes kita terpaksa.. apa2 pun, kita try jg apa2 yg the best kan.. :)

Anne said...

Just -thanks ya Just for the advice. Iya Just sudah tu saya try kasi ikut apa yang dia suka. Sekali kan dia kasi balik lagi sama saya tu,contohnya kan dia bilang " mami bawa dulu saya pergi taman baru saya pun dengar cakap mami" .. (- -) ..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails