Thursday, July 5, 2012

Tong Sampah Percuma

                                                                source from SWM website

Hello friends ..
Ni keratan newspaper BH mom ambil dari website SWM (Southern Waste Management S/B) yang kendalikan sampah dekatan southern area of Malaysia. Paper ni bulan lepas punya bermaksud Melaka bulan yang lepas lagi dah dapat tong sampah free macam yang dekat atas tu.

Mom baru ambil semalam.Keadaan semalam pun sama la macam gambar tu.Malas la mom nak ambil gambar dengan mom yang tarik tarik 2 orang anak tengah tengah banyak orang kan.Hilang pulak nanti.Sudah la 2 orang tu memang aktif lari sana sini kan.Sambil beratur mata mom tu tengok saja budak budak ni lari sana sini.Sampai tiba giliran mom pun tak perasaan.Petugas tu siap panggil beberapa kali. Hmmm..biasa la tu kan mak mak. Thanks to SWM kan sekarang ni kalau keluar rumah nampak berderet saja tong sampah yang sama.Nampak lebih teratur  dan bersih la kan.Sebelum ni kalau keluar rumah kadang ada sisa sisa contoh pampers baby lagi berselerak dekat luar rumah,sebab ada juga penduduk tu yang letak saja plastik sampah dekat luar.Apalagi kan segala anjing dan kucing liar mestila ambil kesempatan. Kalau pampers baby ok lagik kalau ternampak tuala wanita bersepah dekat luar lagi la malu kan.

Tong sampah ni tinggi dan besar , terfikir pulak mom tukang angkat sampah tu kan. Kalau penuh tong ni berat juga rasanya. Sudahla busuk kan berat lagik. Teringat mom ada satu episod dalam kartun UPIN IPIN tu kalau tak salah tajuknya cita-cita. Watak kartun yang nama Fizi tu cakap cita cita dia mahu jadi tukang kutip sampah.Dia kata kerja tu baik sebab kalau tak ada tukang kutip sampah kotor la persekitaran kita.

Ps- Minggu ni JB hujan ..sejuk sikit kan. (^^)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails