Wednesday, July 25, 2012

Apa yang berlaku selepas bersalin??

Hello semua..

Hari ni mom mau kongsi pengalaman mom lepas keluar dari labour room. Selalu kita baca pasal pengalaman bersalin saja, so mom mau kongsila sikit pengalaman lepas bersalin.mungkin berguna untuk yang 1st time bersalinkan.

Pengalaman mom 2 kali bersalin di gov hospital sultan ismail jb. Jadi mungkin tak sama la dengan bersalin di swasta. Lepas saja baby di bawa keluar dari labour room mom kena jalani proses seterusnya iaitu jahit menjahit. Mom pun tak tau apakah memang masa menjahit tu kita di jahit hidup hidup tanpa ubat pelali.bila mom tanya pada bidan tu,dia cakap memang sakit biarpun ada ubat pelali. Iyakah?? Memang bersalin kali  ke 3 ni mom mau ready tanya di klinik ibu mengandung dulu. Sebab macam trauma rasa bersalin tidakla teruk sangat tapi part jahit tu yang teruk.

Seterusnya para mom to be jangan lupa bawa pad maternity sendiri dan underwear yang ketat. Why?? Sebab hospital hanya bekalkan pad bertali dan tak tebal sangat.  Bila sudah sampai wad, kalau boleh tukarla dulu pad dan pakai underwear. ( time lepas proses jahit nurse akan pakaikan pad without underwear). Sebab kan macam 1st pengalaman mom tak tau.lepas sampai wad nurse suruh susu kan anak.lepas tu mom baring. Bila hubby dan SIL datang melawat mom bangun dari katil mau turun terus wushhh.. Lantai penuh dengan darah. My SlL la yang bersihkan darah dan lantai. Thanks.. Sob sob.. Untuk labour kali kedua mom sudah bersiap la dengan apa yang patut jadi tak ada la kali kedua terjadi kan.

Next cerita seterusnya mom sambung nanti ya... (^^)

Ps- menyusukan baby bole cepatkan pengecutan rahim dan proses penyembuhan. (^^).

Published with Blogger-droid v2.0.6

4 comments:

fathiah said...

wah. best jugak bace pengalaman org ni

Anne said...

Ya fathiah. . Baca pengalaman orang lain sebagai pedoman untuk kita kan.

Just said...

Betul betul.. Sakit kena jahit lg sakit mau beranak! Spnjg2 kena jahit, sia nangis ja. Hahhahahaha.. Itu pad mmg sia bw. Tp underwear sia pakai disposal pnya. So at least nda payah susah2 mau cuci. Buang trus ja.. Hehhheee..

Anne said...

ooo..iyakan just ndak pula teringat ada pulak underwear yang disposal kan. Nanti mau sediakan laitu. Senang sikit kan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails