Thursday, July 19, 2012

1st pregnancy check up.

Hello semua,

Yesterday pergi check up pregnancy di klinik kesihatan ibu dan anak. 1st check up. Ini lah 1st juga mom start check up begini awal.Yalah usia kandungan baru 14 weeks ni.Terus terang mom cakap masa preggy Joel & Ezra tu usia kandungan 20 weeks baru mom pergi start check up klinik. Nurse pun sudah bebel bebel masa tu sebab lambat datang kan. Tapi sebab preggy yang ke-3 mom keguguran masa 3 bulan mom takut perkara tu berulang jadi tak mau la lambat lambat kan perkara ni lagi.

 pic dari google image

Biasa la setiap kali preggy mesti akan dapat buku pink yang comel ni. Hehehe.. (^^) macam yang dalam gambar kat atas tu la. Kalau masa tahun 2007 dan 2009 buku adalah seperti yang sebelah kiri tu.Semalam dapat buku eh..dah lain panjang sikit lepas tu kandungan di dalam pun lagi padat.Kalau dulu dulu borang untuk kira gerak anak di bekalkan berasingan. Main klip saja ,kadang siap tercabut lagi dan buku pun jadi serabut dengan kertas yang di  klip klip. Sekarang mom tengok kertas untuk ujian darah pun sudah siap ada dalam tu. 

Semalam mom sampai di klinik berapa minit lebih saja selepas klinik buka ( 8am) tengok di dalam kerusi sudah penuh ada lagi yang berdiri.Jadi bayangkan la  macam mana penuhnya tu. Habisla jadi ikan kering menunggu. nasib mom memang baik la semalam mungkin sebab beberapa orang nurse praktikal datang. tengok mom ni kes baru salah satu nurse tu terus ambil kes mom. Syukur ... Tidak payah tunggu lama sangat sebab nurse tu siapkan semua check up dari buat buku baru , timbang berat badan ,cek tekanan darah , cek perut ,breast , nasihat pemakanan dan bagi vitamin.Cuma untuk ambil sampel darah saja nurse senior yang buat. Kebas jugala rasa tangan bila ambil sampel darah . Tidak la banyak ..Penuh  1 picagari saiz medium saja. 1 jam setengah semua urusan sudah siap. Yeaaa... boleh balik. Kalau nurse praktikal tu tidak ada confirm sampai 2 atau 3 jam. (^^)

Ps- Berat mom ada turun sikit.Mesti sebab masalah susah makan dan muntah muntah tu. Sebelum preggy berat 64.9 semalam timbang 63. Beratnya makcik. Tinggi sudah la 155 saja. (- - )

4 comments:

Fieza79 said...

tahniah..suka nya dgr org pregnant...kita baru je lepas turn...rasa cm nk preggy lg plk...pdhal bru je lg huu..

Anne said...

thanks fieza .. (^^).

Just said...

Rindu pula sama buku pink tu. Hehehe.. Dulu time sia cek up, kul 7.20 sia bebaris sdh. Sbb nda mau ambil cuti. So kena la dtg awal. Siap pun awal. Trus p ofis. :)

Anne said...

dui..awalnya just, tapi memang kalau mau cepat kan mesti mau datang awal kan. Kalau limpas jam 8 saja datang memang tengah hari la baru siap itu. Banyak betul orang .. Kalau la ada rezeki dapat bercheck up di swasta kan haha.. mahal ba setiap bulan kalau sini dalam rm150 itu mau di bayar. (^^)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails