Saturday, July 30, 2011

Me vs Chicken pox!!

Mom vs Chicken Pox!! Siapa yang menang ... Its been a hard weeks. Last weeks Joel kena chicken pox. Dan this weeks pulak si adik menyusul. Memandangkan ini pengalaman pertama mom berhadapan dengan si chicken pox ni mom pun dengan kadar segera mengorek petua daripada mak dekat kampung. Bukan setakat mak , hampir semua orang yang mom kenal mom ada tanya.
"bila ni mau hilang momi"

Rata-rata mempunyai petua yang sama. Minum air kelapa muda ,mandi air kelapa .. cari daun inai. Rebus lepas tu sapu dekat badan untuk kurangkan gatal. Lagi menurut seorang kawan ada sejenis daun yang di gunakan oleh orang india untuk sembayang (ntah apa nama daun tu.. ) boleh diguna kan untuk kurangkan gatal.Caranya ambil daun letak atas katil..lepas tu alas dengan kain dan baringkan anak dekat atas tu. Jangan makan daging, makanan ringan contoh keropok , telur , kicap Dan TAK BOLEH MANDI.

"momi losyen apa ni.."

Syukur si abang sudah 100% sembuh. 3 hari lepas si abang sembuh si adik pulak.. Nasib baik tak kena serentak kan. Yang petua daun-daun tu tak adalah mom buat. MOm cuma minumkan air kelapa,lapkan badan dengan air kelapa dan mom ada 2 ubat yang mom rasa sangat baik. Kedua-dua ubat mom beli dari kedai ubat cina. Herba untuk mempercepatkan chicken pox tu keluar dan 1 lagi losyen untuk cepat keringkan chicken pox tu.

Kalau anak-anak sakit biasala kita sebagai ibu-ibu ni mesti terkena tempiasnya juga.Tidur tak cukup..makan tak lalu.Tu lah pengorbanan ibu-ibu. (-- ") ..


Ps - Sorry for my dear Giveaway Kopi. Kopi nya belum dipos. (--")

1 comment:

Just said...

my son sdh kena.. daughter lg belum.. selain minum air kelapa, mumy sia guna santan kelapa kasi urap d badan dia... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails