Tuesday, November 9, 2010

Remaja terima darah HIV kini hidap AIDS

Sumber berita dari Kosmo Online hari ni lagi mendedahkan kecuaian kakitangan hospital kerajaan.Kali ini melibatkan Hospital Segamat Johor.

Menurut sumber berita remaja lelaki berusia 14 tahun ini dijangkiti virus HIV 11 tahun lalu ( masa umur 3 tahun) semasa hospital segamat johor melakukan pemindahan darah .Masa tu remaja ni menerima rawatan di hospital berkenaan kerana sakit kuning. Lagi menurut Pengerusi Biro Aduan Komuniti UMNO, Datuk Muhd. Khairun Aseh berkata, pemindahan darah tersebut dilakukan tanpa mendapat sebarang persetujuan daripada keluarga remaja itu.
"Pihak hospital mengakui kesilapan yang mereka lakukan dan memberi pampasan sebanyak RM100,000 bagi meringankan beban pesakit.

Rm100,000.00 tu nilai nyawa orang ke? Banyak sangat berita kecuaian hospital kan. Macam mana la pihak hospital boleh suka-suka hati buat keputusan pemindahan darah tu. Mom ni memang langsung tak tahu la mengenai prosedur tabung darah dekat hospital tu , tapi darah yang didermakan tu tak ada ujian ke? sebelum darah diambil dari penderma , takde ke ujian darah dilakukan? Hospital kan untuk menyelamatkan orang bukan untuk bagi orang lagi sakit.

Mom masih ingat beberapa bulan lepas masa heboh H1N1 hari tu. Masa tu abang Joel dan adik Ezra on off demam. Dah banyak klinik pergi.Tak ok jua. Takut risiko H1N1 tu,sebab En.Hubby kan keje Singapore .. takut la juga.Tapi En.Hubby takde pulak sakit.Untuk kepastian kami hantar la adik dan abang ke HSI Johor. Masa nak ambil ujian darah tu,entah la budak praktikal ke .. Boleh pulak main pass pass .. "eh aku tak tahu nak cari urat darah la" .. "engko try la dulu" .. cucuk lagi tangan abang Joel. mom tak bohong rasa lebih 10 kali cucuk tak dapat. Kasihan abang Joel. Last Doktor datang baru dapat. Mungkin ka kualiti Jururawat perempuan/lelaki sekarang kurang ? Yalah mom tengok sekarang Kolej-kolej swasta pun macam cendawan lepas hujan je tumbuh. Macam senang sangat pula dapat .. Kerja ni mulia wehh .. membabitkan nyawa orang tu. Belajar dan kerja la elok-elok.

12 comments:

mar yanie said...

kesian kan..dah lama br dpt detect..msti sdey..:(

Anne said...

tu lah.. :(

Lizzie Yasmin said...

YA Allah kesian nya... budak lagi tue.. Tue lar.. risau msuk hspital gov nie... klu nk terima darah baik suruh dia check dpn kita dlu kualiti darah tue.. mcm nk beli barang lektrik jgk lar...

faizzach said...

aduhhh... leh gelap rasa dunia ni tiba2.... kalo kena kt aku.. cm cngup mati ja dri trus hdup

miss norafizan said...

bru bc jugak berita ni.. ksian dia.. Sedih.. :(

Anne said...

tulah selalu kalau orang tua-tua di ajak gi hospital mesti tak nak. Mesti cakap .. " ala dah tua ni memang kubur dah kata mari,takpelah pergi dengan aman.kalau oergi hospital nanti tambah sakit dan tambah cepat mati".. adeiii..

Anonymous said...

Un site nou de [url=http://www.filmexxx.cc]download filme xxx[/url]

Kenzo@MrConteng said...

kesian budak tu...

haszuraidah ishak said...

iskh..iskh..kesiannyer..ni yang buat orang lagi takut nak pi spital gomen nih..kes2 macam ni la, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga..

blog-tips-kurus said...

Sila jangan skeptikal dengan hospital kerajaan. Ingat hospital swasta tak de KES KECUAIAN ke? cuma berbeza kes je..

Anne said...

(^^o) Jom lebih sayangi diri&family agar sihat dan ceria. Dari kecik sampai ke tua ni mom takut hospital.

Anonymous said...

proclaimed many people payback their lending products in a timely manner as well as without fees and penalties
A top debt charitable organisation desires numerous families looking towards these people regarding guide over payday cash loan bad debts for you to two-fold it. consumer debt charity says close to purchased the particular quickly, increased attraction lending products this season. The actual aid organization reveals 3 years earlier the amount of consumers with them ended up being unimportant.
zobacz tutaj kontakt do nas
szybka pożyczka
jaka pożyczka bez bik
kredyty bez bik
pożyczki na dowód bez zaświadczeń o zarobkach

http://kredytybezbik24.net.pl
http://pozyczkanadowod24.net.pl
http://szybkapozyczkabezbik.org.pl

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails